//Żywność niedalekiej przyszłości

Żywność niedalekiej przyszłości

Populacja naszego świata rośnie. W roku 2050 może sięgnąć prawie 10 miliardów ludzi. Światowe koncerny produkujące żywność, powoli przygotowują nas do rewolucji, która zmieni naszą tradycyjną dietę.

Zmiany toczą się na naszych oczach. W pierwszej kolejności jesteśmy zachęcani do jedzenia mniej powszechnych odmian zbóż, takich jak orkisz, quiona lub gryka czy spożywania większej ilości warzyw, takich jak kapusta czy szpinak. W kolejnym etapie, konieczne będzie wykorzystanie znanych jedynie lokalnie produktów żywnościowych, które są zarówno zdrowe, jak i dobre dla środowiska.

Oto lista przyszłych produktów spożywczych, które znajdą się w naszym menu.

Moringa
Szybko rosnąca, odporna na suszę roślina określana jako „cudowne drzewo”. W Azji, wiele części drzewa jest używanych w medycynie tradycyjnej. Liście rośliny zawierają witaminy: A i C oraz minerały, takie jak wapń i potas. Strąki zawierają nasiona bogate w kwas oleinowy odpowiedzialny z wysoki poziom dobrego cholesterolu w organizmie. W codziennej diecie znajduje szerokie zastosowanie w takich potrawach jak curry, buliony i sosy a w postaci zmielonej na proszek, także w koktajlach i herbatach.

Wakame
W Japonii wodorosty wakame były uprawiane od wieków. Obecnie uprawiane są również na polach morskich we Francji, Nowej Zelandii i Argentynie. Można je zbierać przez cały rok, uprawiać bez użycia nawozów i pestycydów, i suszyć na słońcu. Są świetnym źródłem jodu i kwasów omega 3 oraz jedno z niewielu źródeł kwasu eikozapentaenowego na bazie roślin.

Nopales
Łatwo rośnie w Ameryce Środkowej i Południowej, Australii, a nawet Europie. Powszechnym składnikiem kuchni meksykańskiej są liście, owoce oraz spłaszczone pędy kaktusa nopales. Niektóre badania kliniczne sugerują, że błonnik z kaktusów pomaga organizmowi wydalać więcej tłuszczu, który spożywamy. Inne badania sugerują, że może obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2 – a nawet może zmniejszyć nieprzyjemne objawy kaca.

Fonio
To starożytne afrykańskie ziarno znane jest z orzechowego, delikatnego smaku. Jest bardzo łatwe do przygotowania i zyskuje miano nowego kuskusu. Istnieją czarne i białe odmiany tego zboża. Jest odporne na suszę i rośnie w zaledwie 70 dni w suchych regionach zachodniej Afryki. Drobne ziarenka są bogate w żelazo, cynk i magnez. Fonio jest bezglutenowe i może być stosowane zamiast kuskusu lub ryżu, a nawet używane do produkcji piwa.

Bambara
Fasola bambara to roślina strączkowa, która jest uprawiana w Afryce wschodniej oraz w Tajlandii. Smakuje jak mniej oleista, słodsza wersja orzeszków ziemnych. Może rosnąć w ubogich glebach i użyźniać ją poprzez utrwalaniu azotu w ziemi. Fasola ta jest doskonałym źródłem białka, a także niezbędnego aminokwasu – metioniny, który wspomaga wzrost nowych naczyń krwionośnych, pomaga we wchłanianiu cynku wspierającego układ odpornościowy człowieka oraz selenu regulującemu czynność tarczycy.

W celu zapewnienia wystarczających zasobów dla przyszłych pokoleń, najwięksi producenci szukają sposobów zminimalizowania problemu kurczących się możliwości naszej planety. Rządy krajów na całym świecie systematycznie wpływają na proste zmiany nawyków w naszym codziennym życiu. Począwszy od noszenie toreb wielokrotnego użytku i butelek z wodą, po zaawansowane technologicznie inicjatywy mające na celu zmniejszenie zużycia energii na dużą skalę.

Czy nie wygląda nam to na kolejną propagandę ekologów i wegan? Nie zakładajmy od razu, że z dnia na dzień czekają nas trzy posiłki brejowatej, pozbawionej smaku papki znanej z filmów SF. To proces, który potrwa kilkanaście lat. Stopniowo przejdziemy etapy nieufności, fascynacji i akceptacji, nie tylko dlatego, że tak będzie nakazywać nam moda, ale przede wszystkim konieczność.


Źródło:

  • Raport The Future 50link do raportu
  • Five future ‘super foods’ that are good for you and the planet – BBC World Service – Paula McGrath