//Zagłada pingwinów cesarskich

Zagłada pingwinów cesarskich

Tysiące piskląt pingwinów cesarskich uległa zagładzie, gdy lód morski załamał się podczas trudnych warunków pogodowych. Według wyliczeń naukowców z dnia na dzień zniknęło od 5 do 9% populacji globalnej tego największego żyjącego przedstawiciela rodziny pingwinów.

Dramatyczna katastrofa miała miejsce na Morzu Weddella na Antarktydzie. Cała kolonia lęgowa pingwinów cesarskich na skraju Szelfu Lodowego Brunta zapadła się do morza pochłaniając dorosłe osobniki oraz ich pisklęta. Prawdopodobną przyczyną tragedii był rozpad platformy lodowej w wyniku postępujących zmian klimatycznych.

Pingwiny cesarskie są największym i najcięższym gatunkiem pingwinów. Potrzebują rozległych i stabilnych platform lodowych, na których mogą się rozmnażać. Lodowiec musi przetrwać od kwietnia, kiedy ptaki przybywają, aż do grudnia, kiedy pisklęta opierzą się. Jeśli lód morski rozpadnie się zbyt wcześnie, młode ptaki nie będą miały odpowiednich piór, aby zacząć pływać.

Pingwin cesarski (Aptenodytes forsteri) – gatunek pingwinów, endemiczny dla Antarktydy. Populację szacuje się na 270–350 tys. osobników. Pingwina cesarskiego opisał w 1844 roku George Robert Gray.

Śmierć pingwinów cesarskich została odkryta dopiero niedawno przez brytyjski zespół zajmujący się Antarktydą (BAS). Peter Fretwell i Phil Trathan zauważyli zniknięcie kolonii Halley Bay po analizie zdjęć satelitarnych. Do tragedii doszło w 2016 roku.


Źródło:

  • Emperors on thin ice: three years of breeding failure at Halley Bay – Cambridge University Press – Antarctic Science – Peter T. Fretwell, Philip N. Trathan.
  • Antarctica: Thousands of emperor penguin chicks wiped out – BBC Science – Jonathan Amos.